Interaktiivinen julkinen taide


Julkinen taide on tarkoitettu aivan kaikille, siitä saa nauttia kuka tahansa ja siitä saa olla myös mitä tahansa mieltä. Interaktiivisuus vie kuitenkin katsojan ja taiteen vuorovaikutuksen askelta pidemmälle.

Interaktiivinen taide tarkoittaa vuorovaikutteista taidetta. Taideteos, oli se sitten veistos, valoteos, musiikkiteos, graffiti tai kaikkia näitä, kutsuu katsojan kokemaan sen osallistumalla. Jokainen katsoja saa kuitenkin valita, pysytteleekö katsojan roolissa vai osallistuuko ja myös millä tavalla osallistuu.

Interaktiivisen taiteen lumo

Taidetta saatetaan ylipäänsä pitää vaikeasti lähestyttävänä, mutta interaktiivisen taiteen vahvuus on juuri tässä, sitä on helppo lähestyä ja jokainen saa kokea sen omalla tavallaan. Usein vuorovaikutteisessa taiteessa on myös eräs aspekti, joka saa katsojan kuin katsojan lumoutumaan.

Leikkiminen on asia, joka kaikilta aikuisilta unohtuu hyvin helposti. Interaktiiviset julkinen taide on ehkä parhaimmillaan, kun se saa katsojan osallistumaan leikin kautta. Eikä kyse ole vain hauskanpidosta, sillä monen mieleen muistuu myös lapsuusaika, sen monet tapahtumat, silloin koetut tunteet ja myös se, millainen persoona silloin oli.

Interaktiivinen taide saattaa myös opettaa, mutta hyvin lempeästi. Esimerkkinä julkiset taideteokset, joiden kokemiseen tarvitaan tiimityötä. Montrealissa, Canadassa on kadunpätkällä yhteensä 21 keinua, joissa keinumalla tietyt musiikilliset melodiat aktivoituvat. Yksin keinumalla saa myös aikaan musiikkia, mutta mitä enemmän keinujia, sitä monitahoisempaa tämä yhdessä luotu musiikki on. Ja kaikkiin 21 keinuun tarvitaan yhtä monta keinujaa, jotta tämä taideteos heläyttää ilmoille erityisen, ’salaisen’, melodian.

Osallistua voi myös ’vahingossa’

Vuorovaikutteisessa taiteessa yleisö voi osallistua itse, tai teos itse kommunikoi katsojan kanssa esimerkiksi liikesensorein tai käyttämällä vielä modernimpaa teknologiaa, bluetooth-laittein.
Liverpoolissa nähtiin teos, joka oli yksi suuri näyttöruutu. Siinä nähtiin vuoristomainen maisema ja aina kun ohikulkijalla oli bluetooth aktivoituna laitteessaan, kasvoi ruudulle kaunis kukkanen. Tuloksena oli upea kukkaniitty, johon kukat kasvoivat ja josta ne hiljalleen häipyivät ihmisten kävellessä ohi ja ulos teoksen vastaanottoalueelta.

Oli kyse sitten valtaisasta, värillisin langoin virkatusta leikkikentästä tai keinulaudasta, jossa led-valot liikkuvat fysiikan lakien mukaan, interaktiivinen julkinen taide herättää tunteita.